Vlinders zonder vleugels

Het vrouwtje van de kleine wintervlinder is een bekend voorbeeld van een vlinder zonder vleugels. Deze nachtvlinder kan je tegenkomen van oktober tot eind december. In het najaar komen deze vlinders uit hun pop om zich voort te planten.

Geduldige mannetjes

Het vrouwtje ontpopt zich aan de voet van een boom. Ze zal de rest van haar leven op deze boom doorbrengen, en heeft daarom geen vleugels nodig. De mannetjes wachten geduldig op de vrouwtjes, tot ze zich onder de boom tussen het strooisel hebben verpopt. Als de vrouwtjes uit de pop komen kruipen ze langs de boomstam op naar boven. Daar kunnen ze de wachtende mannetjes bijna niet missen. Het vrouwtje zoekt een geschikte partner en paart met hem.

Na de paring lopen de vrouwtjes verder naar boven om daar de eitjes af te zetten. Nadat ze haar eitjes heeft afgezet, sterft het vrouwtje. Haar werk zit erop en het nageslacht is velig gesteld. Het mannetje leeft nog enkele dagen en probeert met zoveel mogelijk vrouwtjes te paren. In april komen de rupsen uit het ei.

De kleine wintervlinder vliegt in de grootste aantallen van half november tot half december.
Om ze te zien te krijgen moet je vanaf een uurtje na zonsondergang, dus dat is nu vanaf half zes, met een zaklamp bomen afzoeken.
Zomereik is favoriet bij de kleine wintervlinder.

Bron: Vlinderstichting.nl