Algemene informatie over paddestoelen

Paddenstoelen zijn een veel voorkomende groep organismen in Nederland en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van het land. In Nederland groeien en groeien ze het meest tijdens de herfst, hoewel sommige soorten ook in andere tijden van het jaar te vinden zijn.

Er komen in Nederland meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor. Dat zijn niet alleen paddenstoelen met hoed en steel (plaatjeszwammen en boleten), maar ook korstzwammen, buisjeszwammen (houtzwammen), knots- en koraalzwammen en stekelzwammen. Dit zijn er ca. 3.200. Daarnaast heb je nog trilzwammen, buikzwammen, roesten. Die hebben geen plaatjes, maar vormen op een andere manier sporen. Dat geldt ook voor de zakjeszwammen. Deze laatste groep is ook behoorlijk groot (ca. 1.900 soorten). Hiertoe behoren bijvoorbeeld bekerzwammen, schijfzwammen en kernzwammen.

Paddenstoelen zijn slechts het bovengrondse deel van de zwam of schimmel, waarvan de zwamdraden grotendeels onder de grond leven. Het bovengrondse deel is nodig voor de verspreiding van sporen die in de aarde uit kunnen groeien tot nieuwe zwamdraden.

Paddenstoelen spelen een belangrijke rol in het Nederlandse milieu, waar ze bijdragen aan de afbraak van planten en dode bomen en helpen bij de vorming van compost.